Monday, November 8, 2010

10 MASJID TERBESAR DI DUNIA.

1. Masjidil HaramMasjidil Haram, kadangkala disebut juga Masjid al-Haram adalah masjid paling suci bagi umat Islam. Masjid ini terletak di Kota Makkah Al Mukharamah, Arab Saudi. Masjid al-Haram dibina mengelilingi Kaabah, iaitu Qiblat umat Islam apabila mengerjakan solat. Masjid Al-Haram dibina di atas tanah berkeluasan 88.2 ekar. Ianya boleh memuatkan sehingga 4juta orang jemaah pada satu-satu masa.

2. Masjid An-Nabawi.Seringkali juga dipanggil masjid Nabi dan ianya terletak di Madinah, Arab Saudi. Di dalam masjid ini terdapatnya makam Nabi Muhammad S.A.W. Masjid ini mula dibina oleh rasulullah dan sehingga hari ini selepas beberapa penguahsuaian, 1juta orang boleh berjemaah didalam masjid yang berhawa dingin ini.

3. Masjid Imam Reza, Iran.


Masjid ini mempunyai perpustakaan, muzium, dewan seminar, dewan makan, universiti, kawasan perkuburan dan ruang solat yang besar. Dibina di Mashhad, Iran dan ianya mampu menampung sehingga 700,000 orang jemaah.

4.Masjid Istiqlal, Indonesia.


Masjid ini adalah masjid yang terbesar di asia dan maksud Istiqlal(arab) ialah kemerdekaan. Masjid ini dibina di Jakarta, indonesia dan mula digunakan pada tahun 1978. Masjid ini boleh dipenuhi dangan 120,000 orang jemaah.

5. Masjid Hassan ke-2, Maghribi.Masjid ini dibina di Casablanca dan ianya terletak berhadapan dengan laut atlantik dan separuh daripada asas masjid ini adalah di dalam air. Masjid ini mempunyai menara masjid paling tinggi di dunia dengan ketinggian 210m. Ianya boleh memuatkan sehingga 105,000 jemaah.

6. Masjid Raja Faisal, Pakistan.


Masjid ini dibina di Islamabad dan ia adalah masjid terbesar di Pakistan. Masjid ini dinamakan sedemikian untuk memperingati Allahyarham Raja Faisal iaitu bekas raja arab saudi yang membiayai pembinaan masjid ini. Masjid ini mampu untuk mengisi 74,000 orang di ruang sembahyangnya tetapi sekiranya dibuka sehingga ke lamannya, 100,000 orang mampu memenuhinya.

7. Masjid Badshahi, Pakistan.


Masjid Badshahi ini bermaksud Masjid Raja. Ianya dibina di Lahore. Masjid ini telah dibina pada 1671 dan telah didaftarkan dalam UNESCO sebagai warisan dunia. Masjid ini mampu menampung sehingga 95,000 orang jemaah.

8. Masjid Jama, India.Masjid ini terletak di Delhi dan ianya mula dibina pada tahun 1656 oleh Shah Jahan slepas dia membna Taj Mahal.Jama diambil dari nama Jumaat. Masjid ini mampu menampung sehingga 85,000 orang jemaah.

9. Masjid Sheikh Zayed, Arab Emiriah.Masjid ini adalah masjid yang sangat cantik kerana keseluruhan masjid ini adalah marmar. Nama masjid ini adalah sempena presiden pertama UAE. Masjid ini boleh menampug sehingga 40,000 orang jemaah.

Baitul Mukarram, Bangladesh.


Ini adalah sebuah masjid yang terletak di Dhaka. Masjid ini menggunakan Kaabah sebagai inspirasi menjadikan ia unik dan mampu memuatkan sehingga 40,000 orang jemaah.

No comments:

Post a Comment