Thursday, September 29, 2011

10 JENIS MAKANAN YANG BAGUS UNTUK OTAK

10. Tiram
Jika anda jenis pemakan makan laut, maka hari ini mungkin menjadi hari bertuah anda. Kajian telah menunjukkan bahawa tiram bagus untuk otak anda, tidak kira umur anda. Kerana ianya kaya dengan zink dan zat besi, oleh itu, makanan laut akan membantu untuk menjaga fikiran anda tajam dan meningkatkan kebolehan anda untuk mendapatkan semula maklumat dengan mudah. Zink dan zat besi telah dikaitkan dengan keupayaan otak untuk kekal fokus dan ingat maklumat. Kekurangan zink dan besi boleh menyebabkan masalah daya ingatan, dan daya tumpuan yang miskin.

9. Bijirin penuh
Jika anda pernah cuba untuk menurunkan berat badan, anda tahu bagaimana khasiat bijirin penuh untuk badan anda tetapi mereka juga hebat untuk otak anda. Gandum, bran dan germa gandum mempunyai kandungan folat yang tinggi, seperti yang dilakukan oleh beras perang, oatmeal, roti gandum, barli, dan lain-lain. Semua makanan ini bekerja untuk meningkatkan aliran darah ke otak yang bermaksud kualiti yang lebih tinggi dan kuantiti fungsi otak. Selain itu, makanan ini gandum mengandungi banyak vitamin B6, yang penuh thiamine. Thiamine besar bagi mana-mana pihak yang cuba untuk meningkatkan daya ingatan mereka. Penyelidikan saintifik telah menunjukkan bahawa kehilangan ingatan secara dramatik meningkatkan dengan masa yang anda sampai lewat anda 60-an atau awal 70-an.

8. Teh 
Teh hijau atau hitam adalah sangat memberi manfaat kepada otak anda kerana ia penuh dengan catechin. Adakah anda pernah di dalam sehari di mana anda hanya berasa letih, dan "terlalu malas untuk berfikir? Ia mungkin kerana anda kekurangan catechins di dalam otak kamu. Catechins berfungsi untuk menjaga fikiran anda tajam, segar dan berfungsi dengan betul. Bukan sahaja ianya membuatkan otak anda berfungsi dengan betul, mereka juga membenarkan untuk berehat dan membantu untuk melawan keletihan mental. Walaupun teh hijau adalah lebih beracun daripada teh hitam, kedua-duanya adalah sangat baik untuk anda. Teh memang satu perkara yang besar untuk minum pada awal pagi untuk memastikan anda memulakan otak kanan.

7. Telur 
Apabila kita semakin tua, otak kita mula mengecut disebabkan oleh sesuatu yang dinamakan atrofi otak. Walaupun sesetengah daripada kita mungkin mahu bahagian-bahagian lain badan untuk mengecutkan, Saya agak pasti tiada siapa mahu otak mengecut. Walau bagaimanapun, kita boleh melawan proses semulajadi ini dengan memakan telur. Ini adalah kerana telur-telur penuh dengan vitamin B12 serta lesitin. Vitamin B12 membantu memerangi pengecutan otak, yang sering dilihat dalam penyakit Alzheimer. Telur, walaupun sangat tidak sihat jika anda makan terlalu banyak di antara mereka, penuh dengan asid lemak perlu. Kuning telur, walaupun sangat tinggi kolesterol, juga tinggi dalam choline, yang merupakan satu blok bangunan yang sangat penting untuk sel-sel otak. Choline dapat membantu meningkatkan daya ingatan anda. Sambil makan terlalu banyak telur boleh memburukan kesihatan anda, makan 1-2 produk telur sehari bagus untuk tubuh dan otak anda.

6. Kari
Makanan
rempah pedas ini adalah cara yang baik untuk  otak anda dan memastikan ia segar. Bahan utama dalam serbuk kari ialah curcumin, ianya penuh antioksidan yang membantu melawan penuaan otak dan mengekalkan fungsi kognitif apabila anda mendapat lebih tua. Antioksidan juga menentang kerosakan radikal bebas yang boleh berlaku dalam badan. Radikal bebas boleh menyebabkan keradangan dan penyakit lain dalam badan. Bukan sahaja kari baik untuk otak anda, ia juga boleh melawan kencing manis dan penyakit jantung. Terlalu panas untuk anda untuk mengendalikan? Anda tidak perlu mempunyai kari untuk makan tengahari dan makan malam setiap hari; jumlah terkecil kari iaitu sebulan sekali boleh yang sangat bermanfaat bagi otak anda.

5. Beri
Jika anda bukan seseorang sayur-sayuran, anda boleh bergantung kepada buah-buahan, terutamanya buah-buahan beri, untuk meningkatkan tahap kesihatan otak anda. Sebagai contoh, beri biru terkenal untuk peranan mereka dalam meningkatkan kemahiran motor serta kapasiti pembelajaran anda secara keseluruhan. Hari ini anda boleh melihat pelbagai jenis produk yang menggunakan blueberry. Kebanyakan beri, termasuk beri hitam, beri biru, raspberi, dan lain-lain, penuh antioksidan yang hebat untuk merangsang otak. Anda boleh membantu menterbalikkan kesan-kesan penuaan pada otak dengan makan beri ini sekali sehari. Beri kadang-kadang dirujuk sebagai "super-buah-buahan" kerana sebahagian besar daripada mereka mengandungi fisetin dan flavenoid, yang hebat untuk meningkatkan memori anda dan membolehkan anda dengan mudah menarik balik peristiwa masa lalu.

4. Kacang-kacang 
Perkara yang baik tentang kacang ialah semua jenis kacang di kira sebagai kekacang. Ini bermakna kacang, hazelnuts, cashews, badam, walnut, pecans, benih labu, benih bunga matahari, dan apa-apa jenis lain kacang atau biji yang anda boleh berfikir, baik untuk otak anda. Kacang dan benih penuh dengan Omega-3 dan Omega-6 asid lemak, serta folat, vitamin E, dan vitamin B6. Semua nutrien ini membenarkan anda untuk berfikir dengan lebih jelas. Ia juga membantu anda berfikir lebih positif, kerana Omega-3 dan Omega-6 asid lemak bekerja sebagai antidepresan semulajadi. Beberapa benih dan kacang juga penuh thiamine dan magnesium, yang hebat untuk ingatan, fungsi kognitif, dan khasiat otak.

3. Sayur-sayuran berdaun hijau
Sayur-sayuran berdaun hijau seperti kubis, kale, bayam, dan lain-lain, manakala tidak begitu disukai oleh kanak-kanak tapi sangat baik bagi otak kanak-kanak dan orang dewasa. Sayur-sayuran ini membantu besar apabila tiba masa untuk mengingati maklumat yang lama dan proses seperti anda baru belajar semalam. Ini adalah kerana makanan ini selalunya penuh dengan vitamin B6, B12, dan folat, yang sebatian besar yang diperlukan dalam otak untuk memecahkan tahap homocystein, yang boleh membawa kepada kealpaan dan juga penyakit Alzheimer. Sayur-sayuran ini adalah selalunya sangat tinggi dalam kandungan besi. Jika tidak cukup zat besi dalam mengambil, aktiviti kognitif melambatkan besar.

2. Ikan
Ikan Omega-3, yang adalah asid lemak yang dikenali yang sangat memberi manfaat kepada tubuh dalam pelbagai aspek. Makan satu hidangan ikan seminggu yang sangat boleh mengurangkan peluang seseorang mendapat penyakit Alzheimer. Asid lemak ini membantu dengan fungsi otak kerana mereka kot neuron bahawa kadang-kadang mempunyai lapisan asid lemak yang menjadi sengit disebabkan oleh kandungan kolesterol yang tinggi dan lemak tepu dalam badan. Omega-3 kot neuron dengan lemak yang baik, yang membolehkan mereka bergerak dengan mudah di seluruh otak. Omega-3 juga menyediakan lebih banyak oksigen ke otak, serta membolehkan seseorang untuk mengekalkan maklumat baru pada masa yang sama masih mengingati maklumat lama. Ikan yang terbaik untuk dimakan untuk kesihatan otak ialah salmon, tuna dan herring.

1. Coklat
Koko, dikatakan sangat berkhasiat untuk otak . Para saintis telah membuktikan bahawa kandungan antioksidan yang terdapat dalam hanya dua atau tiga sudu besar serbuk koko adalah lebih kuat daripada orang-orang antioksidan yang ditemui dalam makanan yang lain, seperti teh hijau atau wain merah. Antioksidan utama yang terdapat dalam koko, yang dikenali sebagai flavonols, berkata untuk membantu meningkatkan aliran darah ke otak. Walaupun coklat susu biasa kurang flavonols, anda akan menemuinya banyak dalam coklat hitam.

No comments:

Post a Comment