aku nak berkongsi dngan korang kat sini sbb skrg ni dah banyak sngat produk2 harian yang dicampur dengan sumber dari babi. lain kali kalau nak beli barang, cube bace dulu isi kandungan supaya korang boleh tau ape yang dicampur dalam makanan tue......
1. Pork:
Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine:
Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Hog:
Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
4. Boar:
Babi liar.
5. Lard:
Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
6. Bacon:
Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.
7. Ham:
Daging pada bahagian paha babi.
8. Sow:
Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
9. Sow Milk:
Susu babi.
10.Pig:
Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat
kurang daripada 50 kg.
11.Porcine: Istilah yang digunakan
untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering
digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal
daripada babi.
sy nak amek data awk ni..nak buat pamplet pasal babi..boleh kn?
ReplyDeleteboleh saje...mmg sye bwt untuk dikongsi pon..
Delete